• HU
  • EN
< Vissza a betegségekhez

A BPH kezelés

1. Gyógyszeres kezelés

A terápiát a tünetek jellege és a panaszok életminőséget befolyásoló mértéke határozza meg
Az urge (sürgősségi) tünetek esetében ma leginkább az alfa blokkoló gyógyszeres kezelést választjuk. Sok rendelkezésre álló gyógyszer közül választhatunk. Minimális különbség van ezen szerek kémiai összetételében. Összességében az alsó húgyúti rendszerben lévő alfa receptorokat gátolják és ezzel a vizelések sürgősségi jellegét és gyakoriságát csökkentik
A nagyobb volumenű, obstruktív (elzáródást utánzó, ürítést nehezítő) panaszok esetében alkalmazzuk.

2. A BPH sebészi terápiája

A BPH műtéti kezelése hagyományosan az obstrukció fokának tartott szövetszaporulat eltávolítására irányul. Előfordul, hogy a beteg tünetei az eredményes műtét, az obstrukció megszüntetése után is fennmaradnak. Az obstrukciónak ugyanis nemcsak statikus, hanem a simaizom tónusból származó dinamikus komponense is van. A sebészi kezelés sikere a kivizsgálás eredményeit figyelembe vevő helyes műtéti indikáción alapul.

A BPH-s betegek kisebb része kerül műtétre „abszolút” műtéti indikáció miatt, nagyobb részüket az életminőséget jelentősen rontó LUTS miatt operálják meg.

A sebészi kezelés fogalmát nehéz definiálni. Lényege az, hogy szem ellenőrzése mellett a szöveteket eltávolítjuk, szétválasztjuk vagy roncsoljuk. A BPH-okozta súlyos fokú hólyagnyaki elzáródások kezelésére elsősorban a sebészi megoldások alkalmasak, még ma sincs mód a mellőzésükre, nincs reális alternatívájuk. Korábban ezek a műtétek az urológiai műtétek kb. 40%-át tették ki. Az utóbbi évtized változást hozott: egyrészt javult a konzervatív, gyógyszeres kezelés lehetősége és eredménye, másrészt új eljárások jelentek meg, és a régiek módosultak. Bár alternatív, vagy „félig” sebészi kezelések terjedtek el, mégis a mindennapi gyakorlatban alkalmazott eljárások 90%-a a sebészi beavatkozások csoportjába sorolható.