• HU
  • EN

Gyakran ismételt kérdések

Online bejelentkezés

Nők esetében ezek a tünetek leggyakrabban heveny hólyaghurutra utalnak.
Amennyiben ezen tünetek első alkalommal jelentkeznek, ebben az esetben úgy nevezett banális hólyaghurutról lehet szó.
Elsősorban bővebb folyadékfogyasztás javasolt (gyógyteák, melyeket a gyógynövény üzletekben illetve gyógyszertárakban tudunk vásárolni).
Hasonlóan nagyon hasznos a tőzegáfonya kapszulák fogyasztása 2-3 héten keresztül. (Megakadályozza a baktériumok-főleg a leggyakoribb kórokozó bélbaktérium-a Coli-megtapadását a húgyúti rendszer nyálkahártyájában. Ezzel elősegíti ezen baktériumok spontán kiürülését.
Amennyiben a tünetek pár nap alatt nem szűnnek meg, nagy valószínűséggel antibiotikum szedésére lesz szükség

Nem. Azonban a hygienés körülményekre jobban oda kell figyelnünk. A szexuális aktivitást pár napig érdemes szüneteltetni.

Fiatal nők esetében idült hólyaggyulladásról van szó. Először is tisztázni kell, hogy nincs-e a háttérben valamilyen nőgyógyászati elváltozás. Tehát mindenképpen ajánlatos nőgyógyászt is felkeresni. Ebben az esetben is szakorvossal -urológussal- kell megbeszélni ezt a problémát.
Sok, apró életmódbeli változtatás és esetleg speciális gyógyszerelés szükséges, melyek végül a kellemetlen tünetek megszűnését eredményezik.

Alapvető-az egyébként a normális hólyag-húgycső funkció, hüvely állapotának fenntartásához- az ösztrogén, a fontos női hormon által fenntartott tartós hormonhatás.
Ennek hiányában az említett szervek –főleg a hüvely-sorvadási folyamat következtében kóros ingerek kiindulási pontjává válnak. Ebből adódik, hogy hormonpótlásra van szükség pár hónapig. (amennyiben a hormonpótlásnak nincs ellen javallata.) Ezen kívül helyi kezelést is lehet alkalmazni. Gyógyszeresen pedig vannak erre a célra kifejlesztett speciális gyógyszerek. Természetesen az esetleges fertőzést meg kell szűntetni.

Nagyon gyakori jelenség és urológiai panasz. Az esetek döntő többségében krónikus prosztatagyulladásról van szó. Sokkal több esetben találkozunk vele, mint ahányszor gondolunk rá.
Egy régebben lezajlott –általában bakteriális-gyulladás után alakul ki. Amennyiben a heveny szakban nem megfelelő gyógyszerelést kapott, illetve nem megfelelő ideig történt az adagolása. A bakteriális tényező jelenlétét kizárva gyulladás csökkentők, a vizelési ingert redukáló gyógyszerek jönnek szóba. Ezen kívül életmódbeli kisebb változtatásokat is alkalmazni kell. Nagyon lényeges, hogy a régebben lezajlott gyulladás „nyoma”- a prosztata tapintása alkalmával megmarad, azonban a tünetek elmúlnak. A gyógyulás folyamatában lehetnek kisebb visszaesések, de ezek tünetek. Nagyon fontos a betegség érzetének a megszüntetése. Fontos, hogy panaszmentesség esetén is szükséges a rendszeres kontroll.

Főleg az ötven év feletti férfiak panaszkodnak erről. A tüneteket a prosztata (dülmirigy)- a hólyag alatt helyezkedik el és a húgycső hólyagba történő csatlakozása előtt azt körbeveszi, illetve a megnagyobbodott mirigyállomány szinte marokszerűen összeszorítja) okozza. A kivizsgálást igényel szakorvos részéről. Ultrahanggal a vesék, hólyag és a prosztata elváltozásairól nyerünk felvilágosítást. Természetesen vérvétellel is ki kell egészíteni az információt. A prosztatarák esetleges fennállását ki kell zárni.
A gyakori vizelési ingerek gyógyszerrel tünetileg kezelhetők. A vizelési nehézségek kezdeti szakaszában is lehetséges gyógyszeres kezelés, de az életminőséget nagyban befolyásoló esetekben a műtét jöhet szóba.

A vesekövek túlnyomó többségét a mésztartalmú-Ca-oxalat kövek alkotják. Egyértelmű és biztos megelőzésre alkalmas gyógyszer ezen esetekben nem áll rendelkezésre. Az egyenletes folyadékfogyasztás a legfontosabb. Legalább a napi két litert el kell fogyasztani. Alkalmasak a kis ásványi anyag tartalommal rendelkező ásványvizek, de alkalmasak a gyógynövény üzletekben, patikákban kapható teák is. Az elégséges folyadék bevitel mércéje a vizelet színe. Legyen a vizelet világossárga, vagy majdnem olyan,mint a víz.
A vesekövek 4-6 % -ában húgysav és sói a kőösszetevők. A húgysav kövek megelőzésében –néha oldásában- segítséget jelenthet a húgysavcsökkentő gyógyszerek szedése, illetve ilyen esetekben - a kifejezett savas vegyhatású vizelet- gyógyszerekkel történő lúgosítása.

A vizelet véres elszíneződése ijesztő látvány. Megjegyzendő, hogy pár milliliter vér egy liter tiszta folyadékot úgy el tud színezni, hogy szinte nem tudunk fény felé fordított üvegpohár falán átlátni. Tehát a sokszor említett elvérzés veszélye ilyen esetekben csak nagyon ritkán fordulhat elő (főleg hólyag,vese daganat esetében, amikor is nagy darab alvadékok is távozhatnak a vizelettel). A lényeg, hogy ilyen esetekben szakorvoshoz kell fordulni. A vérzés jellegzetessége, hogy sokszor órák múlva már nem jelentkezik. Ez megtévesztő, mert újabb vérzés lehetősége az ok fennállásával ismételten fennáll. Sokfajta betegség következménye lehet. Tehát ne kísérletezzünk, minél hamarabb keressük fel az urológust. A nagyon erős fájdalmakat esetleg csillapíthatjuk egyszerű fájdalomcsillapítókkal.

Fiataloknál nagyon gyakran a krónikus prosztatagyulladás, vagy pszihés problémák állnak a háttérben. Sok gyógyszer is csökkenti a potenciát (vérnyomáscsökkentők egy része). Az okok tisztázása után rendezhető ez a panasz.
Idősebb férfiak esetében az előbbiek mellett a férfi hormon csökkenés hasonló tüneteket okozhat, mint a nőknél észlelt „klimax”esetében. Idősödő férfiak esetében a hiányzó hormon pótlása jelenthet megoldást. A vizsgálat során fény derülhet a sorvadt herék észlelésére, illetve a vérvétel bizonyíthatja a csökkent hormontermelést.