• HU
  • EN
< Back to diseases

Kezelés

1. Fizikai aktivitás
A nehéz fizikai munka, vagy a nagy hasizom- erőkifejtéssel járó rendszeres sportolás ronthatja a stressz inkontinens panaszokat, fokozhatja az urogenitalis prolapszus kialakulását Ezzel szemben a tartós immobilitás hasonlóan kártékony, mert ágyhoz kötött betegeknél gyakrabban jelentkeznek vizelettartási panaszok. A rendszeres testmozgás fokozza az izmok, így a medencefenéki izomzat vérellátását és javítja működésüket azonban nincs még tudományos bizonyíték arra, hogy a fizikai aktivitás kerülése, vagy csökkentése rontana a vizeletinkontinencián.

2. Diéta
A túlzott kávéfogyasztás inkontinenciát kiváltó és rontó hatásáról már beszámoltunk A rendszeres alkoholivással kapcsolatosan vannak ugyan közlések, de jelenleg még nincs egyértelmű bizonyíték arról, hogy ezen élvezeti szer fogyasztása és a vizeletinkontinencia közötti szoros kapcsolat létezne. A fokozott folyadékfogyasztás ronthatja a meglévő inkontinens panaszokat, de önmagában nem vezet inkontinenciához.

3. Gyógyszeres kezelés
Mind a hiperaktív hólyag szindrómában, a stressz incontinenciában és az urge inkontinenciában nagy jelentősége van:

  • Antimuscarin hatású gyógyszerek (Anticholinergikumok)
  • Tolterodin
  • Darifenacin
  • Solifenacin
  • Kalcium csatorna blokkoló
  • Antidepresszánsok

4. A vizeletinkontinencia műtéti kezelése

4.1. A női stresszinkontinencia sebészi kezelése
A női stresszinkontinencia sebészi kezelésére több mint 100 különböző típusú műtét ismeretes. Ez a nagy szám is jelzi, hogy sokáig nem volt tökéletes operatív megoldás. A hazánkban végzett női vizeletcsepegést gátló műtétek nagy részét még az utóbbi időben is a nőgyógyászok által végzett, rossz eredményességű mellső hüvelyfali plasztikák jelentették. A feszülésmentes hüvelyi szalagok (TVT) széleskörű elterjedése áttörést jelentett a sebészi kezelésben. A korábbi, hasi feltárást és több napos kórházi bennfekvést igénylő vagy gyenge eredményességű hüvelyplasztikai műtéteket felváltották a kis műtéti megterhelést jelentő, minimálisan invazív, effektív eljárások. Ezen műtétek szövődményrátáját tovább csökkentette egy újabb módozata a szalagműtéteknek, a transzobturátor technikát használó TOT vagy más néven TVTO, amelynél kisebb arányban fordulnak elő olyan komplikációk, mint a hólyag-, vagy bélsérülés, illetve a posztoperatív vizeletelakadás, ugyanakkor a hatékonyság szempontjából nem maradnak el a TVT-től.