• HU
  • EN
< Back to diseases

Tünetek

Azonosításuk a tünetek és a fizikális vizsgálat alapján nagy biztonsággal elvégezhető.
Az akut cystitises nők sürgető vizelési ingereket szuprapubikus fájdalmat panaszolnak. Szuprapubikus érzékenység észlelhető vagy a tünetek hasonlítanak egy már korábban igazolt cystitishez. Bár az akut cystitises nők 40%-ánál jelentkezik makroszkópos haematuria (vérvizelés), ez nem jelent komplikált fertőzést. Urethritis (húgycsőhurut), amelyet a

N. gonorrhoeae vagy a C. trachomatis okoz, olyan fiatal nőknél gyakoribb, akik az elmúlt hetekben szexuális partnert cseréltek, vagy a partnerük is panaszos, vagy valamelyikük anamnézisében szerepelt szexuális úton terjedő betegség (STD).

A tünetek fokozatosan alakulnak ki akár hetek alatt és sokszor együttes hüvelyi tünetek, mint folyás vagy kellemetlen szag is megfigyelhető. Hüvelyi folyás, kellemetlen szag, viszketés és dyspareunia esetén vaginitis valószínűsíthető. Ilyenkor a húgycsőnyílás fájdalmas vizeléskor és nem kísérik gyakori, sürgető vizelési ingerek. A vizelet vizsgálata akár stixszel is elégséges (pyuria, haematuria és nitrit kimutatására). Az akut húgyúti infekciók esetén szinte mindig észlelhető pyuria, és ez gyakori urethritisben is.