• HU
  • EN
< Back to diseases

Terápia

1. Konzervatív kezelés

Az 5 mm-nél kisebb uréterkövek spontán távozása, szövődménymentes esetekben nagy százalékban valószínűsíthető. A statisztikák szerint a felső szakaszon ez az arány 29–98%, az alsó szakaszon 71–98%. Az 5–10 mm közötti köveknél ez a valószínűség a felső szakaszon már csak 10–53%, az alsó szakaszon 25–53%.

A konzervatív kezelés célja a fájdalom megszüntetése és a spontán kőtávozás elősegítése. A kő körüli spazmus és ödéma csökkentésére újabban a perisztaltikát nem befolyásoló NSAID készítmények bizonyulnak a leghatékonyabbnak (75 mg im. adott diclofenac, 100 mg-os iv. indometacin vagy 40 mg-os szublingvális piroxicam egyaránt hatékony lehet). Amennyiben ezek a gyógyszerek eredménytelenek, a panaszmentesség eléréséhez szükség lehet morfin, illetve opiát alapanyagú analgetikumok adására is. Ezen utóbbi gyógyszereket atropinnal együtt célszerű adni. Az uréterköves beteg túlhidrálása – a régebbi felfogással ellentétben – nem ajánlott. A fokozott filtráció növeli a tágulatot, csökkenti a hasznos perisztaltikát.
Amennyiben a konzervatív kezelés eredménytelen, vagy fennállnak az aktív beavatkozás indikációi a vizeletdeviálás valamely formáját (DJ vagy PCN) vagy végleges műtéti megoldást kell végezni. Inficiált esetekben az antibiotikum-védelem nem kerülhető el. A hatásmechanizmusnak megfelelően panaszmentes időszakban is célszerű az adásuk mivel a kőtávozást elősegíthetik.

Ma már rendelkezésre állnak a spontán kőürítést elősegítő főleg növényi eredetű készítmények. A simaizom görcsoldók (No-spa, Papaverin, stb.) az acut szakban hatékonyak lehetnek, de rendszeres adásuk a kőtávozásra kedvezőtlen hatással bír (perisztaltika csökkentés).

2. Invazív beavatkozások

Az utóbbi 20 évben bevezetésre került kőeltávolítási technikák kezdetben jól körülhatárolt indikációja napjainkra egyre inkább vitatottá vált. A rendelkezésre álló endoszkópos eszközöktől (rigid, szemirigid, flexibilis), energiaforrásoktól (ultrahang, elektrohidraulikus, neumatikus, lézer, illetve ezek kombinációja), az ESWL készülékek típusától (elektrohidraulikus, elektromágneses, piezoelektromos) függően az egyes nemzetközileg is elismert kőcentrumok ugyanazon típusú kő eltávolítására más és más módszereket javasolnak.