• HU
  • EN

5. Fiatal férfiak panaszkodnak a legkülönbözőbb alhasi, herébe sugárzó, a gáti tájon érzett fájdalomról. Sokszor kísérő jelenség a gyakori vizelési inger. Miről lehet szó?

Nagyon gyakori jelenség és urológiai panasz. Az esetek döntő többségében krónikus prosztatagyulladásról van szó. Sokkal több esetben találkozunk vele, mint ahányszor gondolunk rá.
Egy régebben lezajlott –általában bakteriális-gyulladás után alakul ki. Amennyiben a heveny szakban nem megfelelő gyógyszerelést kapott, illetve nem megfelelő ideig történt az adagolása. A bakteriális tényező jelenlétét kizárva gyulladás csökkentők, a vizelési ingert redukáló gyógyszerek jönnek szóba. Ezen kívül életmódbeli kisebb változtatásokat is alkalmazni kell. Nagyon lényeges, hogy a régebben lezajlott gyulladás „nyoma”- a prosztata tapintása alkalmával megmarad, azonban a tünetek elmúlnak. A gyógyulás folyamatában lehetnek kisebb visszaesések, de ezek tünetek. Nagyon fontos a betegség érzetének a megszüntetése. Fontos, hogy panaszmentesség esetén is szükséges a rendszeres kontroll.